dinsdag 5 juli 2022

Voedingsnieuws

Het kabinet laat uitzoeken wat nu eigenlijk fruit is. 

Want dat moet je wel weten als je de BTW wilt verlagen op fruit. 


We gaan ook suikertaks heffen op frisdrank om die BTW korting te betalen. 


Alsof er meer fruit zal worden gegeten en minder frisdrank zal worden gedronken. 

Frisdrank halen we hier dan nog liever in Duitsland.  Dat is er nu vaak al half zo duur.  

Dat verschil wordt dan zelfs belachelijk. 


Verder gaat Ikea de 'Swedish meatballs', de gehaktballetjes, ook van meelwormen maken. 

Ze gaan proberen alle vlees te vervangen door insecten en planten. 


DEN HAAG - Om de btw op groente en fruit naar nul te brengen, puzzelt het kabinet verder aan wat ’groente’ en ’fruit’ precies is. Daartoe neemt het kabinet een extern bureau in de arm. Ook wordt verder onderzocht hoe een suikertaks op frisdrank kan worden ingevoerd.

Het kabinet streeft ernaar om in 2024 de btw op groente en fruit te hebben verlaagd, schrijven staatssecretarissen Van Ooijen (Preventie) en Van Rij (Fiscaliteit) dinsdag aan de Kamer.

Het kabinet verwacht dat een btw-verlaging op groente en fruit 1 miljard euro zal kosten, maar hoopt dat gat te kunnen compenseren door de invoer van een suikertaks.

(telegraaf.nl)


De Zweedse balletjes van Ikea zijn minstens zo bekend als de iconische Billy-kast. Maar vanaf nu zal de keten ook een alternatief serveren, gemaakt van meelwormen. Dat meldt De Morgen. Ikea heeft een lab opgericht, Space10,dat zich richt op duurzaam voedsel. Dit betekent: vlees vervangen door planten en insecten. Zo worden de vijf populairste gerechten van Ikea heruitgevonden. Naast meelwormballetjes, neatbals, zal Ikea ook een bug burger, een veganistische dogless hotdog met een broodje micro-algen, Microgreen Ice Cream en LOKAL Salad, een rijkgevulde salade aan gaan bieden. 

(foodlog.nl)