dinsdag 15 november 2022

Hulp aan armlastigen #Berkelland

In de Gemeentelijke vragensectie lees ik:


In de media kan gelezen worden dat mensen met financiële problemen er in Berkelland niet alleen voor staan. De gemeente trekt extra geld uit voor advies. Dat klinkt natuurlijk mooi. Maar gaan de mensen de hulp krijgen die nodig is? Er zou toch ook daadwerkelijk actie ondernomen kunnen worden met simpele en doeltreffende isolatie (radiatorfolie, raamfolie, tochtstrips, e.d.) i.p.v. wat advies?

. . . 

74% van de 1900 huishoudens die voor de energietoeslag in aanmerking komen, is ook daadwerkelijk aangevraagd. Het lijkt dan toch ook dat de gemeente in kaart heeft wie de andere 26% is?

Vraag: Is het mogelijk om de 26% van de 1900 huishoudens (dus +/- 500 huishoudens) een brief te schrijven over het feit dat ze (mogelijk) recht hebben op de energietoeslag (plus informatie, hoe aan te vragen en bespaar tips)?

. . . 

In de media is te lezen dat er in Berkelland wel 100.000 euro meer beschikbaar komt voor extra ambtenaren voor het zogenaamde team vroegsignalering. Inwoners kunnen daar met name advies krijgen.... 100.000 euro voor advies? Er is ook nog eens een behoorlijke krapte op de arbeidsmarkt. Er wordt gezegd dat de gemeente er wil zijn voor alle inwoners, dus dan gaat er geïnvesteerd worden in extra ambtenaren? Of er goed personeel gevonden kan worden, dat dan ook nog eens ervoor kan zorgen dat de inwoners echt baat hebben bij het advies, lijkt een gok. Kan die 100.000 euro niet beter gebruikt worden?

Indiener: B.R. Winters (BBB Berkelland)


BBB Berkelland v/h OBL wil graag tochtstrips uitdelen aan het gepeupel. 

Een goed idee, want bijv. bij de Action in Borculo, huisleverancier  van het gepeupel, was het vak maandag leeg. 

Wat te denken als er isolatiematerialen gratis worden uitgedeeld voor het gemeentehuis?

Een vrachtwagen vol is met vijf minuten leeg. 

Of gaan we dat huis aan huis door de bus gooien?

En dan alleen bij de minima door de bus? 

Of ook bij 120% inwoners?

Of bij iedereen?

Of alleen bij degenen die geen 1300 ontvangen?

En dan met een inkomensgrens?

Steeds worden dezelfde groepen ondersteund, waardoor je een hulploze armlastige middengroep krijgt. Te Berkelland zal dat de groep 120-140% zijn. 

Wat je hebt bereikt is dat je groep armlastigen twee keer zo groot is geworden. En dan krijgt de ‘rijkste’ groep ook bepaalde subsidies of toeslagen niet?

Slecht denkwerk Winters!


Wel is het een goed idee om bij de 26% die z’n 1300 euro niet heeft opgehaald even een briefje door de bus te gooien. 


Een ton uitgeven aan ambtenaren die je tips geven hoe waar je tochtstrips moet plakken is ook inderdaad wel erg jammer.