vrijdag 19 juli 2019

Neede - Vroeger waren er knokploegen om jongeren in het gareel te houden.

Eerder zagen we al dat inwoners van Neede zich organiseerden, om de jeugd tegemoet te treden met een knokploeg.

In 1968.

Het zit er toch een beetje in. 50 jaar geleden al.

De opa's van die kids van nu, vermoedelijk.


INWONERS VAN NEEDE VORMEN KNOKPLOEG

Inwoners van de Gelders plaats Neede hebben een knokploeg in het leven geroepen om de jeugd, die zich volgens hen na afloop van de beatavonden misdraagt, zo nodig tot de orde te roepen.

Zij hebben de oprichting van deze knokploeg meegedeeld in een protestbrief aan het gemeentebestuur. Hierin vragen de bewoners tevens een verbod van de beatavonden.

De bewoners van de Oudestraat en van de Marktstraat zijn op zaterdag- en zondagavond jarenlang stille getuigen geweest van de gedragingen van de jongelui uit Neede en omstreken, die de beatavonden in café-restaurant De Harmonie aan de Oudestraat bezoeken.
De misdragingen bestaan volgens de bewoners uit baldadigheden en vandalisme. Wat hun nog het meest stoort is de overstelpende hoeveelheid beatgeluid die er uit de luidsprekers komt en waarvan zelfs mensen aan de andere kant van het dorp hinder zouden ondervinden. In de brief wordt verder melding gemaakt van 'sexfestijnen'. Verder is het volgens een van de adressanten voorgekomen dat jongeren door brievenbussen urineerden.

Burgemeester Ter Braak is niet van plan naar aanleiding van de brief beatmuziek te verbieden. Hij acht het wel noodzakelijk dat de leeftijd van de jongeren, die het café-restaurant bezoeken minimaal zestien jaar is. De heer J.G. Hagedoorn, eigenaar van de Harmonie, heeft bovendien een verbod opgelegd om nog een versterker te gebruiken.
bron: De Leeuwarder Courant (
4 juli 1968)