maandag 9 januari 2023

Het leven van een horecabons gaat niet over rozen.

NEEDE – Dit jaar gaat Café de Ruif in Neede van start met een echte, originele Pubquiz. De eerste pubquiz vindt plaats op woensdagavond 11 januari om 19:30 uur in het café

De kosten bedragen €5,- per persoon (contant te voldoen), dit is inclusief een welkomstdrankje van het huis. Opgave kan telefonisch of via WhatsApp bij Bernard (06-53706927).

Op NUB lezen we dat een café in Neede een echte pubquiz organiseert. 

In Coronatijd werden er ook al van dit soort dingen georganiseerd in deze Needse gelegenheid dacht ik. Maar dan werd er vanuit huis meegedaan.

Op zich niets spannends zou je zeggen. 

Maar het is wel zo dat er in een café vroeger erg veel meer met contant geld werd betaald. Dat is al erg veel minder geworden in de afgelopen     -zeg- tien jaar Maar sinds Corona (alweer drie jaar), betaalt iedereen zelfs bijna elk lullig bedragje met de pin. En dan heb je als noodlijdende horecabaas wel een probleem met je zwartgeldcircuit.

Voor deze pubquiz moet je verplicht je inschrijving contant betalen, en ook een drankje is inbegrepen. Contant.

Als belastinginspecteur zou ik me eens achter de oren krabben.

Natuurlijk, problemen die je als kroegbaas hebt:

- Je verdiende al drie jaar erg matig door Coronarestricties.

- De Coronasteun van de overheid was geen steun, maar een lening. Die je nu alweer terugbetaalt. 

- Iedereen gaat pinnen, dus niet elke week een paar keer een mooie graai in de kassa. Belastingvrij. Geen BTW, geen inkomstenbelasting. Samen goed voor  60-65% van elke graai, zeg maar. 

- Al die pintransacties kosten je erg veel geld aan transactiekosten. Dat is zomaar 5% van het omzetbedrag. Je moet apparaten kopen, enz.

- Bierbrouwers betekenen ook steeds meer voor hun biertje aan de horecazaak en dat kun je niet zomaar doorberekenen aan je klanten.

- Omdat je steeds duurder wordt, gaan je klanten steeds meer ‘indrinken’. Thuis, of bij anderen thuis. 

- Of je ziet ze helemaal niet meer terug, want energierekening, boodschappen. 

Nee, het leven van een horecabons gaat niet over rozen.

Foto: unsplash.com