zaterdag 2 maart 2019

Neede gaat weer los?

Het artikel in de Leeuwarder Courant is online wat slecht leesbaar.
We hebben het daarom wat leesbaarder gepresenteerd.

Ook i.v.m. de carnaval, waarmee het in Neede vast weer helemaal los gaat. 

50 jaar geleden was het zelfs zo ernstig dat er een knokploeg in het leven werd geroepen door brave burgers, die geen urinerende cafébezoekers in het centrum wilden, en geen sexfestijnen.

De eigenaar van café De Harmonie heeft een verbod opgelegd om nog een versterker te gebruiken. Aan wie, dat is niet duidelijk.

Het café staat wel in de telefoongids. 
Maar op het moment is daar een bibliotheek gevestigd.

Ik ben al eens naar een Needse feesttent getogen, om te kijken hoe hard dat kan gaan. Tsjonge.
Urinererende feestgangers of sexfijnen heb ik toen niet gezien.
Maar ik was met vijf minuten ook weer vertrokken.

Gerd uit N. heeft me ook nog uitgenodigd. 
Maar komt even slecht uit, Gerd. 

INWONERS VAN NEEDE VORMEN KNOKPLOEG

Inwoners van de Gelders plaats Neede hebben een knokploeg in het leven geroepen om de jeugd, die zich volgens hen na afloop van de beatavonden misdraagt, zo nodig tot de orde te roepen.

Zij hebben de oprichting van deze knokploeg meegedeeld in een protestbrief aan het gemeentebestuur. Hierin vragen de bewoners tevens een verbod van de beatavonden.

De bewoners van de Oudestraat en van de Marktstraat zijn op zaterdag- en zondagavond jarenlang stille getuigen geweest van de gedragingen van de jongelui uit Neede en omstreken, die de beatavonden in café-restaurant De Harmonie aan de Oudestraat bezoeken.
De misdragingen bestaan volgens de bewoners uit baldadigheden en vandalisme. Wat hun nog het meest stoort is de overstelpende hoeveelheid beatgeluid die er uit de luidsprekers komt en waarvan zelfs mensen aan de andere kant van het dorp hinder zouden ondervinden. In de brief wordt verder melding gemaakt van 'sexfestijnen'. Verder is het volgens een van de adressanten voorgekomen dat jongeren door brievenbussen urineerden.

Burgemeester Ter Braak is niet van plan naar aanleiding van de brief beatmuziek te verbieden. Hij acht het wel noodzakelijk dat de leeftijd van de jongeren, die het café-restaurant bezoeken minimaal zestien jaar is. De heer J.G. Hagedoorn, eigenaar van de Harmonie, heeft bovendien een verbod opgelegd om nog een versterker te gebruiken.
bron: De Leeuwarder Courant (
4 juli 1968)