zondag 21 januari 2018

De afvalenquete

In Tubantia lezen we over de aanpak van ons Berkellandse burgers om minstens 60% minder afval in te leveren:

"Het is merkwaardig dat de wethouder een keuze doet op basis van een onderzoek waaraan slechts 4 procent van de Berkellanders meewerkte", stelt VVD'er Gerwin ter Maat.
. . . 
"Deze enquête lijkt een soort referendum te zijn geweest", oordeelt Van Wijck (D66). "Normaal gesproken ben ik daar wel voorstander van. Maar in dit geval niet omdat een visie op de aanpak van de afvalproblematiek ontbreekt. Het plan rammelt werkelijk aan alle kanten, het is een onsamenhangend verhaal.Waarom wordt 1,5 miljoen uitgetrokken voor de aanschaf van kleinere grijze otto's, terwijl je ook de huidige grotere kunt blijven gebruiken. 

Twence is technisch nog niet in staat om ons afval te scheiden uit een grote berg. Maar is dat over enkele jaren waarschijnlijk wel.
De vraag is dan waarom we nu zo veel geld uitgeven aan een systeem om de burger zelf als onbezoldigd vuilnisscheider te werk te stellen.

D66-er van Wijck wist ook niet dat de Berkellandse afvalenquete een referendum was onder fanatieke Berkellandse milieuactivisten.
70% van de Berkellanders wil volgens deze 'representatieve' enquete vooral minder vuilniscapaciteit voor particulieren.