In Berkelland regelen we afval nog zelf, als een van de weinige gemeenten in Nederland. Dat maakt ons kwetsbaar, want het vraagt speciale kennis. En we zijn maar een relatief kleine gemeente. Ook loopt het contract met de huidige inzamelaar af.
Afvalwethouder Van der Noordt van Berkelland:
Daarom spraken we in maart vorig jaar met de gemeenteraad af dat we op zoek gingen naar een betrouwbare en grotere partij zonder winstoogmerk die het afval voor ons kan inzamelen.
Bron: gemeenteberkelland.nl
We gaan dus naar Twente Milieu.
En afvalbakken met chips eraan.
Op de website van Twente Milieu:
Met trots kunnen wij melden dat in onze aandeelhoudersvergadering van 13 juni de gemeente Berkelland formeel is toegetreden als aandeelhouder tot ons bedrijf. Het is daarmee de tiende gemeentelijke aandeelhouder. Al eerder dit jaar heeft de gemeenteraad van Berkelland besloten om te willen toetreden.
13 jun 2024
Hebben wij weer: Aandelen in een bedrijf zonder winstoogmerk.
Sommige inwoners verwachten dat ze straks meer gaan betalen. Klopt dat?
“Ja, dat klopt voor een deel. De afvalstoffenheffing is de laatste jaren niet of nauwelijks verhoogd geweest en dekt niet alle kosten. We krijgen dus minder geld binnen dan dat we uitgeven, dus daar moeten we wel een keer wat mee. In november beslist de gemeenteraad over het nieuwe tarief. Ik begrijp goed dat mensen denken dat een verhoging van het tarief komt door de overstap naar Twente Milieu. Maar dát klopt niet, want de overstap levert ons juist een kostenvoordeel op.”
Joa Joa.
De raad bepaalt wat de volgende stap is. Dat we de hoeveelheid restafval moeten verminderen, is duidelijk. In 2023 zaten wij in Berkelland op maar liefst 140 kilo restafval per inwoner. Omliggende gemeenten zijn al veel verder met het afvalbeleid dan wij. Oost Gelre zit bijvoorbeeld op 47 kilo restafval per inwoner. Een betere afvalscheiding is goed voor het milieu én onze portemonnee.
En dan gaan we dus meer betalen per kilo.
En waarschijnlijk niet zo’n klein beetje ook.
Want anders houden we gewoon 140 kilo.
In Oost Gelre hebben ze andere oplossingen gevonden?
Dump? Verbranding?
Een bedrijfscontainer met de buren?
Kilo’s in de commerciële container, volume in de gemeentecontainer.
Want:
Of je een vuilcontainer gebruikt of niet. Betalen moet je de kleinste container wel bij onze gemeente, ook al heb je überhaupt geen container.