zaterdag 11 januari 2025

Opsporen zorgzwendel in #Berkelland - Nog geen ronkende resultaten

Om misbruik van zorggelden te voorkomen, worden twee extra toezichthouders aangesteld door zeven van de acht Achterhoekse gemeenten. De toezichthouders gaan zo snel mogelijk aan de slag met meldingen die zijn binnengekomen via het Regionaal Meldpunt Zorg.


Het meldpunt heeft nog niet geleid tot concrete fraudegevallen. Van Oostrum: ,,We hebben nog geen ronkende opsporingsresultaten. Maar ik geloof ook echt oprecht - en dat is niet naïef - dat het overgrote deel van de zorgaanbieders in de Achterhoek gewoon prima en kwalitatief goede zorg verleent.”

Bron: Tubantia


Maar: 


Het meldpunt is inmiddels anderhalf jaar actief. Zorgprofessionals, familieleden, wijkteams, mensen die zelf zorg krijgen; ze kunnen hier terecht als ze vragen hebben over de geleverde kwaliteit van zorg of om mogelijke fraude te melden. Het gaat overigens niet alleen om jeugdzorg, maar ook om geleverde hulp binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Denk aan thuishulp, vervoer en dagbesteding.


We moeten gewoon af van de zorgcowboys. 

Geen vrije markt meer. 


Allemaal ambtenaren is niet DE oplossing, maar dit is het ook zeker niet. 

Want bij de overheid wordt van oudsher vaak niet hard gewerkt.


Een agent, een brandweerman en een ambtenaar zijn aan het opscheppen hoe snel ze zijn. ‘Ik ben binnen vijf minuten bij een overval’, zegt de agent. Brandweerman: ‘Ik ben sneller, want binnen een minuut bij een brand.’ De ambtenaar: ‘Ik werk van 09.00 tot 17.00 uur, maar ben om 14.00 al klaar.’

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Nu gaan we dus ambtenaren laten onderzoeken of commerciële partijen wel werken. 

Vraag is of dat wel kan werken.
Na anderhalf jaar onderzoek ook nog geen resultaat.

Misschien moeten we de vermeende fraudeurs nu laten onderzoeken of de toezichthouders wel werken. En of ze niet te veel declareren voor hun onderzoek.