donderdag 18 mei 2023

Pak je kans?

Een prijsvergelijker stuurt me onderstaande informatie over energieprijzen. 

Het is 1 jaar vast contract met een best schappelijke prijs. Vergeleken met een jaar geleden dan. Wel is het nog steeds een 50% duurder. 

De vooruitzichten zijn niet echt rooskleurig.
Prijsplafond gaat er bijvoorbeeld af per 1 juni. Prijzen gaan verder fors stijgen. De vraag gaat fors hoger worden. 
De opzegboete wordt flink hoger. 

Ik zou m’n  kans pakken als: 
- ik een variabel contract had, of:
- veel meer betaalde op het moment

Tot 1 juni kun je nog goedkoop je oude contract open breken. De boete is nu nog laag. 50 euro voor gas + 50 voor electra. 
Daarna moet je het verlies van je energieleverancier betalen voor de rest van de looptijd, en is het eigenlijk niet meer interessant om uit te stappen. 

Volgens mij is tot 1 juni nog erg interessant voor 100.000-en klanten. 
Een half uurtje puzzelen, en je hebt zomaar een (paar)duizend euro verdiend. 
Zo makkelijk verdienen de meesten van ons ze niet altijd. 

De energieprijzen zijn nu op het laagste punt sinds december 2021, maar voor hoelang nog? U kunt nu kiezen voor zekerheid. Stap over naar een vast contract voor één jaar, met tarieven onder het prijsplafond. Wacht u liever tot de prijzen mogelijk verder dalen? De handelsprijs is voor de komende wintermaanden op de internationale gasmarkt bijna 50 procent hoger dan nu (zie de rode lijn in onderstaande grafiek). Langer wachten kan u dus duur komen te staan. De energiemarkt blijft onvoorspelbaar, maar wat we wel weten:

Per 1 juni stijgt de opzegboete voor nieuwe contracten

Na 31 december stopt het prijsplafond

De gasvoorraden in Europa worden komende maanden weer bijgevuld


Per 1 juni wordt de opzegboete fors verhoogd. Stap daarom nog vóór 1 juni over. U valt dan nog onder de oude opzegregels ook wanneer uw contract na 1 juni ingaat. Kies dus nu voor een jaarcontract, zodat u ook in de komende winter vaste prijzen heeft. Treft u later dit jaar toch nog goedkopere energie bij een andere leverancier of gaat u samenwonen? Dan zegt u voor 100 euro (50 euro stroom en 50 euro gas) + eventuele welkomstpremie uw contract op.