maandag 9 oktober 2017

De krimp wordt niet geloofd

Verscentrum van start in oude bioscoop Neede
Neede - De oude bioscoop in Neede is vanaf nu een vershal. De Vrolijke Pompoen verkoopt er dagelijks groente, op de dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag staat slagerij de Hoeve er met ambachtelijk vlees en op de woensdag en donderdag verkoopt Fentsahm er visspecialiteiten. Versboerderij Daalwiek is er vanaf 21 oktober te vinden met kaas en andere streekproducten.
lees meer

In Berkelland zien we dat de krimp niet altijd wordt geloofd.
Er wordt vastgehouden aan het oude 'volume' van de handel.
Supermarkten gaan al knetterhard de concurrentie aan.
En toch houden we vol met geloven in getallen van vergane jaren.

In Neede zien we een nieuwe markthal.
Een nieuwe ondernemer neemt rap de handel over van de groenteboer die wegens gezondheidsredenen stopt.
De Eibergse slager De Hoeve verkoopt nu vlees in Neede, en visboer Fentsahm eveneens uit Eibergen, bekend van het uitsterfgebied bij bakker Oude Hilbert, gaat vis verkopen.
Versboerderij Daalwiek uit Geesteren gaat kaas e.a. zaken verkopen in de Stroethal.

Al dit soort 'verzamelbedrijven' zorgt ervoor dat alle winkels eigenlijk te weinig klandizie trekken, omdat ze het aflopende aantal klanten met steeds meer winkels moeten delen.

Het gaat doorgaans om kwaliteitsleveranciers, maar wat als Eibergen zelf van dit soort parttime verkopers om de oren krijgt?
Neede heeft dan wel geen slager meer over, maar toch wel een visboer.
Ergens is het wel opvallend dat je niet eens één kwaliteitsslager hebt in een dorp met 10.000 inwoners, dan alleen in een 'opstapplek voor ondernemers':

Het idee van een markthal was er al langer, maar werd concreet na het wegvallen van ondermeer groenteman Pleiter. De hal moet tevens een opstapplek worden voor andere ondernemers, in de hoop dat ze in de toekomst een bestaande winkel in Neede kunnen overnemen.