zaterdag 6 januari 2018

Woonruimte is toch altijd een probleem, zelfs in een gemeente die krimpt als een malle

In Tubantia lezen we dat er nog meer krapte op de woonmarkt wordt gecreeerd.

Eerst was er sprake van dat er juist meer kleine woningen nodig waren, en goedkope woningen voor jongeren.

Prowonen gaat ze echter slopen tegen de leegstand.

Wat gaat er nou eigenlijk leeg staan in Berkelland?
Grote woningen? Woningen met grote tuinen? Of kleine woningen met 1 slaapkamer? Of allebei?

Als je een goedkope starterskoopwoning zoekt, is er niets!
Als je kleine huurhuisjes zoekt, gaat Prowonen ze slopen tegen de leegstand.
Als je je inschrijft bij Prowonen sta je vermoedelijk wel 8 jaar op de wachtlijst, al jaren!
Als er moet worden gebouwd, dan is het verhaal dat er jaarlijks maar 25 woningen mogen worden gebouwd, in heel Berkelland!, dus je moet in een ouwe hut gaan wonen.

Kunstmatige krapte!

Jongeren lopen tegen zo'n muur aan. En gebrekkige beloning. En meer dingen die tegen staan.
En komen nooit meer terug, dan alleen om hun bejaarde ouders te bezoeken.

De regio wordt een bejaardenzone.
Kwestie van tijd, dat we achter de kassa in de buurtsuper mensen hebben met een rollator.

In Tubantia:

Veel huurders in Eibergen en Neede weigeren een woning met maar één slaapkamer. ProWonen verwacht dan ook leegstand. Om vraag en aanbod in balans te brengen in Eibergen en Neede, en om structurele leegstand te voorkomen, neemt ProWonen de komende jaren passende maatregelen. Zo zijn drie jaar geleden al de bewoners van de Needse appartementen in De Beuk en De Els geïnformeerd over de sloop van hun huizen. De voormalige aanleunwoningen in De Beuk zijn inmiddels gesloopt. De sloop van De Els staat gepland voor volgend jaar. In overleg met de gemeente wordt bekeken of nieuwbouw wenselijk is en zo ja, in welke vorm.

Voorts wordt in Neede voorlopig geen nieuwbouw gepleegd aan de Haaksbergseweg, Braak en Rozenkamp. Uitstel en mogelijk afstel van de plannen heeft direct te maken met de marktsituatie in Neede en de eerder uitgevoerde nieuwbouw in wijk De Berg. Ook daar kwamen uiteindelijk minder huizen dan gepland. Het braakliggende terrein aan de Haaksbergseweg tegenover de oude begraafplaats De Rozenkamp is vorig jaar al ingezaaid met veldbloemen en kruiden en wordt daarom niet meer gemaaid.

5 opmerkingen:

 1. In Neede is heel veel vraag naar nieuwe woningen , ze bedenken alleen dat er een woonwijk (t Hondelink) moet komen wat de normale man niet kan betalen .Als je de gemeente belt over dit plan weten ze helemaal niet waar je t over hebt terwijl de eigenaar van de percelen de gemeente is .Het enige wat ze kweken is dat de jeugd die aan een volgende woning na de starterswoning wegtrekt uit de gemeente (in eibergen en haaksbergen kan dit allemaal wel) .
  DE gemeente moet is gaan kijken naar de snelheid waar woning mee verkocht worden tussen de 2 en 3 ton dan zullen ze zien dat ze hier wat moeten gaan doen .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jongeren/starters tussen de 20-25 jaar kunnen sporadisch een betaalbare, leuke woning vinden. De jeugd heeft de toekomst. Creeër een plek of je schiet jezelf in je voet. Weg is weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mensen zoals eerder gezegd de Oudestraat met vele lege winkels creëer dit voor de jongeren anders zijn zij voorgoed weg. Halve Maan is ook zo'n locatie
  Zijn de gemeente bestuurders blind.

  Charles W

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij Prowonen werkt fout volk ! Ze zijn agressief en denken dat ze macht hebben. Dictators dus.
  Wees verstandig en huur en nooit een woning van !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prowonen horen er te zijn voor de minima en starters. In het westen voor de rijkelui en minderbedeelden. Ook spelen zij zelf voor project ontwikkelaar. Daar gaat het fout. Begint hier aardig op het Westen te lijken met deze praktijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank voor uw reactie! U kunt ook e-mailen aan reacties@borculo.info of het contactformulier gebruiken